Hoge korting voor een vollere clubkas

Sponsoring levert voor de vereniging veel geld op, althans dat is de bedoeling. Toch? Sponsorgeld is vaak zelfs een noodzakelijke aanvulling voor de clubkas om de boekhouding sluitend te krijgen. Wil je weten hoe je een vollere clubkas kunt krijgen? Lees dan deze blog tot de cliffhanger. Misschien kun je er nog wat nuttige tips uit halen.

De leverancier van kleding

Bij veel sportverenigingen worden er afspraken gemaakt met een sportzaak, omdat leden sportkleding nodig hebben. Deze leverancier wil natuurlijk graag dat iedereen binnen de vereniging kleding in zijn (web)winkel afneemt. Dit levert vaak een redelijke stabiele bron van inkomsten op want elk lid moet wedstrijdkleding hebben om mee te kunnen doen aan wedstrijden. Zeker als de vereniging een grote jeugdafdeling heeft, is het interessant. Jonge kids groeien als kool en hebben vaak elk jaar nieuw spul nodig. Lekker voor de omzet. De kledingleverancier wil daarom graag exclusief zaken doen en met het bestuur afspreken dat de vereniging verplicht alle leden bij hem te kleding te kopen. Dit is niet altijd verstandig.

Korting bedingen

Als de vereniging afspreekt om met een leverancier zaken te doen kan er een korting worden bedongen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit af te spreken. Hieronder een paar voorbeelden.

 • standaard korting van bijvoorbeeld 20% op de bruto catalogusprijs van de kleding
 • een aanvullende korting op grond van de totale jaaromzet (in geld of in sportartikelen)
 • een korting voor leden op alle artikelen wanneer zijn in de winkel van de leverancier kopen
 • een korting op het drukwerk (rugnummer, clublogo of sponsor logo)


50% korting in de praktijk

Wil je een voordeel halen voor de sponsors van de vereniging, de club en de leden dan wordt het puzzelen. Want hoe haal je ‘t maximale er uit?

Welnu, drukwerk is volgens ons vaak 1 van de sleutels tot succes. Drukwerk is erg duur, maar er zit vaak ook een grote marge op. Je moet dus onderhandelen voor een all-inclusive deal: kleding inclusief drukwerk. Een leverancier die dus kleding en drukwerk levert heeft in dat geval dus natuurlijk de voorkeur.

Een goed voorbeeld uit de praktijk, de afspraken van een grote voetbalvereniging met een leverancier:

 • 15% korting op de catalogusprijs bij alle bestellingen van een bepaald topmerk, volgens een bepaalde kledinglijn
 • De korting is INCLUSIEF drukwerk (sponsor en club logo en rugnummer op het shirt)
 • Een staffel met aanvullende korting op basis van de jaaromzet.

Stel, het drukken van een clublogo kost €2,50, het drukken van een sponsorlogo €8,00 en het drukken van een rugnummer €4,0, dan zijn de totale drukkosten €16,50. Wanneer een wedstrijdshirt (grootste maat) €27,50 kost dan is het drukwerk dus al 60% van de prijs van een shirt. Een shirtje kost zonder korting dan €44 (inclusief BTW trouwens).

Met een korting van 15% inclusief drukwerk, bedraagt de prijs die de vereniging betaalt €23,38 en is de totale korting is dan 47%, oftewel €20,62 !

De korting is in feite het totaal van de korting op het shirt en de korting op het drukwerk. Nogmaals, dus is een praktijk voorbeeld! Maar wij kunnen natuurlijk geen namen van betrokkenen prijsgeven.

3 x voordeel of niet?

Mocht je soortgelijke afspraken kunnen maken, dan is de vraag wat je met de korting gaat doen. Alles naar de kas of niet. Je hebt volgende keuzes:

 • je laat de leden de catalogusprijs van de kleding betalen en dan gaat maximaal 15% van de omzet naar de clubkas;
 • de sponsors betalen de catalogusprijs van de kleding en de volledige prijs van het drukwerk. Er gaat in het voorbeeld van het shirtje dan €20,62 naar de club.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het iedereen naar de zin te maken. Wel zo leuk voor leden, sponsors en de club zelf. De vereniging van het praktijkvoorbeeld heeft volgende besloten:

 • alle leden kunnen de wedstrijdkleding met 10% korting kopen bij de leverancier (inclusief een clublogo op het shirt). 5% is voor de vereniging.
 • alle sponsoren kunnen de kleding tegen de catalogusprijs kopen plus een vaste sponsorbijdrage per jaar voor de duur van 3 seizoenen (levensduur van de kleding). Voor de vereniging en sponsors heel overzichtelijk. Het drukwerk wordt door de vereniging betaalt en 15% van de cataloguswaarde vloeit in de clubkas.

Een sponsor betaalt in het voorbeeld dus €27,50 per shirt en krijgt 60% korting (het drukwerk). De club krijgt 15% van €27,50, naast het jaarlijkse sponsorbedrag. Met deze constructie kan de vereniging de sponsorbijdrage laag houden en het aantrekkelijk houden voor sponsors om te sponsoren.

BTW

Houd rekening met BTW!! De vereniging laat de leverancier rechtstreeks leveren aan de sponsor en de leverancier factureert de sponsor direct. De vereniging krijgt de 15% korting in de vorm van een sponsorbijdrage van de leverancier uitbetaald. De sponsorbijdrage wordt door de vereniging in rekening gebracht.

Exclusiviteit, doe het niet.

De leverancier wil zich exclusief binden aan de vereniging. Probeer dit te vermijden. Je kunt extra voordeel halen wanneer je een zogenaamde duale leverancier strategie toepast. Dezelfde afspraken maken met 2 leveranciers, waarbij je afspreekt (of een intentie) om 50% van de bestellingen te doen bij de ene leverancier en de andere 50% bij de andere leverancier. De vereniging van het voorbeeld past deze strategie met succes toe en is er van overtuigd dat de afspraken alleen tot stand kwamen door 2 leveranciers te betrekken die niet voor de ander wilde onderdoen. In feite heeft de vereniging de 2 leveranciers tegen elkaar uitgespeelt om het maximale er uit te halen voor de leden en sponsoren. Maar ook de leveranciers zijn blij hiermee, want de vereniging biedt een redelijke stabiele stroom aan bestellingen.

De vereniging vraagt de leveranciers met regelmaat om een actie vorm te geven. Denk aan training setje, zomershirt en ballen. De actie van beide leveranciers wordt dan aan alle leden kenbaar gemaakt. Ook dit leidt vaak tot een heel aantrekkelijk aanbod.

Dit werkt natuurlijk alleen maar als je wat te bieden hebt als vereniging. Voor een kleine vereniging is deze strategie niet haalbaar, maar geldt ook vast wel dat met 1 leverancier een goede korting kan worden bedongen.

Meer tips

Wil je meer tips om meer inkomen te krijgen? Lees dan onze blogs over affiliate marketing eens.