Crowdfunding voor verenigingen

In dit artikel lees je (bijna..) alles over crowdfunding. Wat is het? Wat kan ik er mee en wat kost het? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben geprobeerd om ‘t op een rijtje te zetten.

Was wel even een dingetje, want er is heel veel te vinden over dit onderwerp en het is ook vaak niet relevant voor een vereniging vinden wij. Conclusie: je kunt gebruik maken van crowdfundingplatformen om geld op te halen, maar het is nogal kostbaar en er zijn wellicht andere mogelijkheden. Maar oordeel vooral zelf…

Wat is crowdfunding

Crowdfunding (ook wel publieke financiering genoemd) is een alternatieve wijze om een project te financieren. Om een project te financieren gaan ondernemers in de meeste gevallen naar de bank om een kredietaanvraag te doen en zo kapitaal te verkrijgen. Crowdfunding verloopt echter zonder financiële intermediairs, maar zorgt voor direct contact tussen investeerders en de ondernemer, of de vereniging.

Crowdfunding gaat in principe als volgt: een groep of persoon, dat kan zowel een ondernemer, vereniging als particulier zijn, wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal. Om dit kapitaal te verwerven biedt hij of zij het project aan (bijvoorbeeld op een crowdfundingplatform op het internet) en vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Dit in tegenstelling tot bankkredieten en grote investeerders, waarbij er sprake is van slechts één of enkele investeerders die een groot bedrag inbrengen. Deze kleine investeerders noemt men the crowd, het Engelse woord voor de mensenmassa.

Kortom: het is een vorm van financiering waarbij veel mensen kleinere bedragen bijeen brengen om een project te financieren. Deze vorm van financiering kan ook door de vereniging worden ingezet, waarbij de leden en iedereen die de vereniging een warm hart toedraagt een steentje bijdraagt.

Vormen van crowdfunding

Er zijn 4 vormen van crowdfunding. Het verschil zit ‘m vooral in de tegenprestatie die wordt geboden aan de partij die geld inbrengt.

1. De investering

Iemand kiest er voor om te investeren door Crowdfunding en de ondernemer die het geld krijgt verstrekt een aandeel in zijn bedrijf.

2. De sponsoring

Iemand kiest er voor door te sponsoren via Crowdfunding en de ondernemer geeft een product als tegenprestatie.

3. De lening

Iemand kiest er voor om uit te lenen door gebruik te maken van Crowdfunding en de ondernemer die het geld krijgt betaalt dan rente.

4. De donatie

Iemand doneert een bedrag met Crowdfunding en krijgt niets als tegenprestatie. Het is immers een donatie!

Meest voor de hand liggende vorm voor een vereniging zijn laatste 2 vormen, waarbij crowdfunding wordt ingezet voor het financieren van bijvoorbeeld een verbouwing.

Wat zijn de voordelen?

Deze vorm van financiering heeft als voordeel dat je dus op alternatieve wijze toch geld bijeen kunt brengen. Als de bank niet wil financieren, dan kun je geld ophalen met crowdfunding. De betrokkenheid van de leden wordt vergroot. De vereniging zit niet vast aan een wurgcontract van een bank en er worden geen zekerheden gesteld. Kortom, de lening wordt aangegaan tegen condities die bij de bank nooit geboden kunnen worden. Tegelijkertijd is deze manier van financiering laagdrempelig en eenvoudig te realiseren.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk. Voor de geldverstrekker is deze wijze van financiering risicovol, want wie garandeert dat de tegenprestatie wordt geleverd? Kan de vereniging de lening nog wel terugbetalen over een paar jaar? In de voorlichting moet op dit risico worden gewezen!

De vereniging die crowdfunding gebruikt moet rekening houden met de kosten die aanzienlijk kunnen zijn. Daarnaast moet er ook veel tijd gestoken worden om de vele kleine bedragen op te halen om de totaalsom uiteindelijk te bereiken. Via social media kun je veel mensen bereiken maar dit is niet vaak effectief. Een persoonlijke benadering is vaak veel beter. En dat kost uiteraard meer tijd

Crowdfundingplatforms

Crowdfundingplatforms zijn marktplaatsen op internet waar vraag (naar geld..) en aanbod (de financiering..) bijeen komen. Het platform vraagt geld (vaak % van het te financieren bedrag) voor het gebruik van het platform, maar ook voor het doen van een risico inschatting, zodat de geldverstrekker beter weet waar hij aan toe is. Je zult als vereniging dus informatie moeten verschaffen, zodat de kredietwaardigheid kan worden bepaald, om zo de geldverschaffers goed te kunnen informeren over het risico dat zij lopen. Wil je weten welke platforms er zijn? Ga dan eens kijken op Crowdfundmarkt. Hier vind je een handig overzicht van alle projecten op alle platforms die bij de AFM zijn geregistreerd.

Welk platform te kiezen?

My god, wat een waslijst aan verschillende platforms hebben wij gevonden op internet. Maar hoe kom je er nu achter welke het beste is? Met een concreet advies kunnen we jou helaas niet helpen. Dit is namelijk afhankelijk van de financieringsbehoefte en de doelstelling van de vereniging.

Zo is er het Do-Good crowdfunding platform 1%Club die je kunt gebruiken om een goede-doelen-project te financieren of Crowdfunding voor clubs die je de mogelijkheid biedt om een eigen pagina aan te maken om geld op te halen. Dit geld ook voor Steun de Club. Dit vinden wij een mooie overzichtelijke site.

Maar let op: voor niets gaan de zon op! Crowdfunding voor clubs vraagt 7,5% van het te financieren bedrag (kun je overigens afkopen voor 950 euro) en 1%Club vraagt 7% van het opgehaalde bedrag, maar wanneer je het doelbedrag haalt, betaal je ‘slechts’ 5%. Naast deze bedragen worden er vaak ook kosten in rekening gebracht voor het gebruik van iDEAL. Check even de laatste tarieven, want die veranderen wel eens.

Dus… kijk goed naar de kosten en let ook op de kleine lettertjes.

Overigens is Crowdfunding voor clubs een initiatief van SponsorVisie en levert Sponsorvisie het platform Crowdfunding voor amateurverenigingen. Zegt wel wat over de kwaliteit van het platform denken wij.

Juridische aspecten

Crowdfunding moet uiteraard voldoen aan bepaalde regelgeving en er wordt door DNB en AFM toezicht gehouden op partijen die geldvragers en geldverstrekkers bijeen brengen op een crowdfunding platform. Als je gebruik maakt van een crowdfundingplatform, dan kun je nagaan of deze bekend is bij de AFM door het register te raadplegen.

Voor het bestuur van een vereniging geldt (vaak) hoofdelijke aansprakelijkheid. Ook als de gefinancierde partij een rechtspersoon is, tekenen de bestuurder(s), eigenaar(s), vennoten of relevante aandeelhouders in beginsel persoonlijk mee voor hoofdelijke aansprakelijkheid van de verplichtingen die voortvloeien uit de lening. Dit kan een onoverkomelijke drempel zijn voor het bestuur om mee te doen met deze vorm van financiering. Laat je dus goed voorlichten door specialisten!

Kosten van Crowdfunding

De kosten lopen dus nogal uiten. Klik op deze link en bekijk een overzicht.

Ons advies

Op basis van gezond-boeren-verstand geven wij volgend advies. Ga eerst goed na of je vindt dat het gebruik van een crowdfunding platform wel een geschikte methode is om een financiering rond te krijgen. Neem niet te snel een besluit. Er zijn wellicht andere mogelijkheden, zoals het ophalen van donaties via een goedkoper alternatief of het uitschrijven van een obligatielening zonder gebruik te maken van een (duur) platform. Over deze optie zullen wij later een artikel publiceren.

Besluit je toch gebruik te maken van een crowdfunding platform en ben ben jij lid van een voetbalvereniging, dan kan jouw vereniging gebruik maken van Crowdfunding voor amateurverenigingen.

Heb jij een suggestie dan kun je deze hier achterlaten. Wil je een reactie geven of tip achterlaten voor een vereniging, dan kun je dat hieronder kwijt.

Aanbevolen boeken

Door ons aanbevolen.