Affiliate marketing voor verenigingen

Al zoekende naar een leuke nieuwe inkomstenbron voor een vereniging op internet kwamen wij terecht in de wondere wereld van de affiliate marketing. Lees snel verder als jij wilt weten hoe je hiermee voor de vereniging wat kan verdienen. Zonder al te veel gedoe en zonder verplichting!

Wat is affiliate marketing?

Eigenlijk heel simpel. Jij verdient (als publisher van een advertentie) geld door het doorverwijzen van leden naar een website van de adverteerder. Of gewoonweg door een click op een advertentie.

De 3 partijen in ’t systeem

Er zijn 2 of 3 partijen betrokken wanneer jij advertenties plaatst.

De adverteerder die betaalt

Uiteraard moeten er bedrijven zijn die betalen voor het plaatsen van advertenties. Voorbeelden van deze bedrijven zijn: Bol.com, Vodafone, DealXtreme, KPN, Zalando etc. Zij betalen een bedrag per click, lead of aankoop aan de adverteerder. Ze doen dit natuurlijk om zo extra omzet te krijgen. 

De publisher (a.k.a. de affiliate)

Dit zijn bedrijven of particulieren (affiliates) die advertenties van de adverteerders plaatsen op hun site. Dit kan dus ook een vereniging zijn! Zij krijgen direct uitbetaald door de adverteerders of door een bedrijf dat als tussenpersoon handelt.

Het affiliate netwerk

Dit zijn bedrijven die adverteerders en publishers (jij dus!) bijeen kunnen brengen.  Voorbeelden zijn: Awin (Zanox), Daisycon, Paypro en TradeTracker. Deze bedrijven bieden een platform waar de partijen op bijeenkomen. Zij krijgen  een percentage van het bedrag dat de adverteerder betaalt. Andere voorbeelden zijn: Ads To Sport of Kopen voor je club. 

Wanneer je gebruik maakt van de diensten van zo’n bedijf, dan heb je toegang tot honderden adverteerders. Grote en kleine bedrijven. Je hebt dan direct heel veel mogelijkheden om advertenties te plaatsen die perfect aansluiten bij jouw doelgroep, de leden van jouw vereniging.

4 manieren om geld te verdienen met advertenties

Je kunt op 4 manieren geld verdienen aan het plaatsen van advertenties. 

1. Vergoeding per click

Je krijgt een paar cent per click op de advertentie, zoals bij het gebruik van Google Adsense.  Wil je weten hoe Adsense werkt, lees dan hier onze blog over Adsense. Dit kan op jaarbasis een aardig bedragje opleveren. Maar rekenen je niet rijk!

Hieronder een voorbeeld van een advertentie die is geplaatst met behulp van Google Adsense. Elke click op deze advertentie levert ons dus wat op. 2. Vergoeding per verkoop

Je krijgt een percentage van het aankoopbedrag wanneer de bezoeker van jouw website op de website van de adverteerder een aankoop doet. Dit levert ’t meeste op.

Wanneer jij je direct aanmeldt voor een partnerprogramma van BOL bijvoorbeeld, dan krijg je direct uitbetaald van BOL. Dus wanneer jij een advertentie plaatst van BOL, er op wordt geklikt en als er daarna wat wordt gekocht. 

3. Vergoeding per verwijzing

Je krijgt een vergoeding wanneer de bezoeker van jouw website daadwerkelijk contact opneemt met het bedrijf waarvan een advertentie is geplaatst. Ongeacht of dit leidt tot een aankoop. 

4. Vergoeding voor ’t kijken alleen

Je krijgt betaalt per bekeken advertentie op de site van de vereniging.

Het gebruik van een affiliate netwerk in de praktijk

Je gaat pas echt wat verdienen wanneer je betaald krijgt per verkoop. Dit is vaak een percentage van de omzet. 

Een affiliate (jij dus) kan zich bij een affiliate netwerk (b.v. Tradetracker) aanmelden en vervolgens op zoek gaan naar een adverteerder. De keuze is vooral afhankelijk van de aard van de campagne van de adverteerder en of deze past bij de doelgroep van de vereniging. En natuurlijk de inkomsten die het oplevert.

Het platform trackt alle aankopen die jouw leden doen via de site van de vereniging. Je kijgt 1 keer per maand een percentage van de omzet uitbetaald.

Een simpel voorbeeld

Hieronder zie je een advertentie die is opgehaald bij Tradetracker. Bij tradetracker kun je ongeveer 1800 adverteerders vinden! Daar zit dus echt wel een adverteerder tussen die goed aansluit bij jouw doelgroep. 


Dagaanbieding

Verdien een percentage van elke aankoop 

Een verkoop via de site van de vereniging kan oplopen van een paar procent tot een paar tientjes per aankoop. Bijna alle grote bedrijven die actief zijn op internet hebben wel een affiliate programma om zo hun omzet te vergroten. Hoe meer advertenties er op internet zijn van hun aanbod, hoe groter de naamsbekendheid en de verkopen.

Een vergoeding per aankoop (sale) of lead levert ’t meeste op. 

Gebruik Tradetracker gratis 

Als je je aannmeldt bij Tradetracker, dan kost het niets. Er is geen verplichting tot afname. Baat het niet dan schaadt het niet.

Lees ook onze andere post over affiliate marketing

Wil je meer weten over dit onderwerp? Bezoek dan de pagina met al onze posts over Affiliate Marketing