Dag: 13 oktober 2018

Geef aan de vereniging met Geef

In 1 van onze eerste posts hebben wij geschreven over crowdfunding. Crowdfunding is ook een manier om geld in te zamelen voor een goed doel. Om dit te kunnen doen, kun je je aanmelden bij een zogenaamd crowdfunding platform. ’t is best makkelijk om een actie op te zetten. Maar ga niet over 1 nacht ijs en kijk eerst even naar de kosten en de voorwaarden van zo’n platform. Wij hebben de proef op de som genomen met het platform Geef. Lees hier hoe makkelijk het is.

Platforms

Een crowdfunding platform biedt een webpagina waar je een goed doel kunt promoten. In combinatie met de mogelijkheid om geld te laten doneren voor jouw goede doel.

Het platform incaseert het geld van de rekening van de donateur en maakt dit vervolgens over naar jouw goede doel. Het geld wordt overgemaakt naar de rekening van de vereniging die het goede doel heeft gepubliceerd op het platform.

Het incasseren van de donatie gebeurt met een betaalmethode, zoals iDEAL of een overboeking. Het plaform houdt voor deze service een percentage in van het totale bedrag aan donaties.

Voorbeelden

Hier een paar voorbeelden met de kosten. Dit zijn volgens ons de meer betaalbare opties voor een vereniging.

Platform1xCommissie
Steundeclub€0,00 10% + €0,00
Yeee-Haaa€50,00 €0% + €0,00
Doneerdoel€0,00>2,5% + €0,60
Voordekunst€100,007%  + €0,00
GetFunded  €0,00 7% + €1,15
Doneeractie€0,00 6%+ €0,85
Kentaa€0,00 10% + €0,00
Geef€0,00 5% + €0,00

De commissie is het percentage dat wordt ingehouden van elke donatie die wordt gedaan. Daarnaast betaal je vaak nog per transactie, afhankelijk van het betaalmethode dat wordt gebruikt. Een iDEAL transactie is vaak veel goedkoper dan een betaling met een credit card zoals duidelijk het geval is by WhyDonate. Check even de laatste tarieven, want die veranderen wel eens.

Voordelen

De voordelen van het gebruik van een crowdfunding platform zijn:

• ’t Is makkelijk om een actie op te zetten.
  • Het biedt een makkelijke manier om te doneren, op de bank met je mobieltje en iDEAL bijvoorbeeld.
  • Het kan goed gebruikt worden om snel een grote groep potentiele donateurs te bereiken; je kunt gebruik maken van mail en moderne kanalen zoals WhatsApp, Instagram of Facebook.
  • De betaling is geregeld en de donateur kan zelf bepalen hoe er wordt betaald.

Nadelen

Uiteraard zijn er ook nadelen.

• De kosten. Als je een percentage moet afdragen aan het crowdfunding platform, dan kan dat aardig oplopen. Bij Kentaa hou je van een donatie van €10 euro volgens ons maar €9 euro over. Bij Getfunded is dit maar €8,15.
  • 1 van velen. Jouw actie wordt op het platform geplaatst tussen heel veel andere acties. Hoe ga jij je onderscheiden?  Zorg voor een goed verhaal en een aantrekkelijke foto dat de aandacht trekt.

De proef op de som met Geef

Om eens te kijken hoe ’t werkt hebben wij ons aangemeld bij Geef. Vanwege de lage kosten en de positieve reacties van gebruikers.

Stap 1: aanmelden

Hoe kan ’t ook anders, je moet je eerst aanmelden. Ga naar de homepage. Geef een mailadres op en een wachtwoord. Je krijgt vervolgens een bevestigingmail met een link. Als je daar op klikt wordt er gevraagd of jij jouw persoonlijke gegevens wilt delen. Wij hebben voor NEE gekozen.

Stap 2: actie aanmaken

Nu kun je een actie aanmaken. Ga hiervoor naar ‘Start Actie’ en kies het doel. Voor een bestaand goed doel, of een goed doel voor jezelf. Wij hebben voor ’t laatste gekozen. En dan alleen nog de bankrekening invullen en de tenaamstelling.

Maak een actie aan met Geef en haal geld op voor het goede doel

Vervolgens schrijf jij jouw verhaal. Waarom wil je dat er wordt gedoneerd? ’t Moet natuurlijk een goed en overtuigend verhaal zijn.

Je geeft de duur van de actie op en het bedrag dat je wilt krijgen.  Daarna kun je jouw actie koppelen aan een bepaald bedrijf of evenement. Als laatste upload je een leuke foto. Het is ook mogelijk om een HTML code toe te voegen om bijvoorbeeld een Youtube filmpje of een Tweet te laten zien. Super handig.

Schrijf jouw verhaal met Geef en haal geld op voor het goede doel.

Voeg een foto toe aan jouw actie in Geef en haal geld op voor het goede doel.

Stap 3: publiceren maar !

Laatste stap is ’t publiceren van de actie en geld ontvangen. Hier vind je de trending acties die op dit moment actief zijn. Het kost echt maar een kwartiertje om dit te doen met Geef.

Publiceer jouw actie met Geef en haal geld op voor het goede doel. Makkelijker kan het bijna niet.

De belasting

Crowdfundingdonaties zijn niet fiscaal aftrekbaar. Alleen wanneer achter het project een zogenoemde Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zit, kan de donateur wellicht gebruikmaken van belastingvoordelen. Via de site van de Belastingdienst kun je controleren of bepaalde instellingen een ANBI is.

Heb je suggestie?

Heb jij een tip of idee? Meld dit dan.